דג ראש נחש ייחודי זה נראה כמו שילוב בין צלופח לנחש וניחן בזוג ריאות וסנפירים דמויי רגליים, לכן חשוב לאטום את פתחי האקווריום שבו הוא גדל.
שם מדעי:
Erpetoichthys calabaricus
גודל אקווריום:
מ200 ליטר. מידות אקווריום מומלצות - 120X50X40 ס"מ ומעלה
צבע:
זית, חום, אדום
מאפייני מים:
24-34 צלסיוס, dKH 5-25, pH 5.5-8.5
גודל:
עד 35 ס"מ
קושי גידול:
בינוני - לעיתים מתקשה להתרגל למזונות יבשים דורש מכסה הולם
משפחה:
פוליפטריים - Polypteridae
מקור:
אפריקה
מיקום באקווריום:
שוחה בעיקר בתחתית האקווריום
אישיות:
שקט אך יאכל דגים וחסרי חוליות קטנים.
מזון:
טורף - בטבע ניזון מחסרי חוליות ודגים
מדובר בדג ראש נחש ממשפחת פוליפטריים - Polypteridae, שפירוש שמם מרובי סנפירים/כנפיים ביוונית. זו המשפחה היחידה בסדרת הרבסנפיראים (Polypteriformes), שהדגים בה ניחנים במספר תכונות המבדילות בינם לבין דגים גרמיים, לדוגמא כמות סנפירי הגב שלהם, שמספרם נע בין 7 ל18. המינים במשפחה זו ניחנים בגוף מוארך דמוי נחש, ובזוג ריאות בהן הם משתמשים כמקור עיקרי לחמצן ולא בזימים (בהיעדר גישה לאויר מסוגלים לטבוע). כמו כן, הם ניחנים בסנפירים מפותחים וחזקים אשר משמשים אותם לא רק לשחייה אלא להליכה על היבשה. חשוב לזכור תכונות אלו כאשר מגדלים אותם באקווריום ולדאוג למכסה הולם שימנע "טיולים" בלתי רצויים אל מחוץ למים.
דג ראש נחש זה שייך לסוג פוליפטרוס - Polypterus, שפירושו רב סנפיר. סוג זה כולל כיום 13 מינים אפריקאים בגדלים של בין 20 ל90 ס"מ אורך, והנפוץ ביניהם באקווריום הביתי הוא הרב סנפיר הסנגלי. דג זה הוא המין היחיד בסוג הרפטיכטיס - Erpetoichthys, שפירוש שמו הוא הדג הזוחל. דג זה ידוע בכינויים שונים כולל דג נחש, דג חבל, דג קנה סוף ואחרים.
דג נחש מצוי בטבע בתפוצה רחבה במערב אפריקה, וחי בנחלים, אגמים וביצות בעלי צמחייה בגדותיהם מנהר האוגון שבניגריה ועד לנהר הצ'ילואנגו ברפובליקה של קונגו. תזונתו הטבעית מורכבת בעיקר מחרקים, תולעים וסרטנים, אך כוללת לעיתים דגים קטנים.
דג זה חי בטבע בבדידות אך לא מפגין תוקפנות כלפי בני מינו וסוגים דומים שלא נכנסים לו לפה לכן ניתן לשכנו בקבוצות באקווריום. באקווריום דג זה מפגין לרוב אופי שקט כלפי דגים אחרים ויכול להיפגע כאשר מאכלסים אותו עם דגים תוקפניים, אך מצד שני הוא מסוגל לטרוף דגים וחסרי חוליות הקטנים מספיק בכדי להיכנס לפיו. דג זה לא פעיל במיוחד אך שוחה בעיקר בצמוד לקרקעית ולכן חשוב לספק לו אקווריום ארוך ורחב ככל שניתן. הוא סתגלן מאוד כשמדובר בתנאי המים אך התנהגותו ודרישותיו הייחודיות הופכות אותו למתאים למגדלים מנוסים בלבד.
דג ראש נחש זה ניחן באופי סקרן ונוטה למצוא גם את החורים הכי קטנים במכסה ולצאת דרכם ל"טיולים", לכן חשוב לאטום את כל הפתחים באקווריום. מומלץ להוסיף באקווריום מדף מעל פני המים עליו יוכל לנוח.
איך מטפלים בו?
- דג זה לא רגיש לתנאי המים אך מומלץ להכניסו רק לאקווריום מבוסס.
- הבעיה העיקרית תהיה לספק מרחב שחייה הולם לאטום את כל הפתחים באקווריום.
- מערות ומקומות מסתור אחרים יעזרו לו להתאקלם מהר יותר לאקווריום.
עם מי ניתן לשלב?
- לרוב ניתן לשלב עם דגים שקטים בגודל דומה, אך דגים תוקפניים יותר יכולים לפגוע בו.
- ניתן לשלב עם סוגים דומים וניתן לשלב עם בני מינו כל עוד יש מספיק מקום.
- יאכל שרימפסים וחסרי חוליות אחרים אך לרוב לא יפגע בצמחים.