אחת השושנות היפות והנחשקות ביותר, אך גם הגדולות ביותר והקשות ביותר לגידול.
שם מדעי:
Heteractis magnifica
תוספים:
חומצות אמינו, מזון מדי שבוע
גודל אקווריום:
מ800 ליטר לבוגר. מידות אקווריום מומלצות 120X80X80 ומעלה
תאורה:
חזקה - מ300 PAR במערכות נוטריינטים נמוכים, מ400 PAR במערכות רגילות
צבע:
אדום, רוד, ירוק, סגול, חום
מאפייני מים:
22-28 צלסיוס, 380-450 קלציום, dKH 8-12, pH 8.1-8.4, sg 1.020-1.026
גודל:
עד למטר בקוטר בטבע, אך לרוב עד כ60 ס"מ באקווריום
קושי גידול:
קשה מאוד - מתקשה בהסתגלות לחיים באקווריום ודורשת אקווריום גדול
משפחה:
השושנתיים – Stichodactylidae
מקור:
האוקיינוס ההודי, מערב האוקיינוס השקט
מיקום באקווריום:
מומלץ למקם בחלק העליון של המסלעה עם תאורה חזקה וזרימה עוצמתית
אישיות:
תוקפנית מאוד וטורפת. יכולה לאכול דגים וחסרי חוליות ולהרוג אלמוגים
מזון:
דגים וסרטנים
זרימות מים:
בינונית עד חזקה. מ15 עד 25 ס"מ לשניה
הערה:
דורשת אקווריום מרווח במיוחד עם זרימה ותאורה חזקות.
שושנת המגניפיקה, הידועה גם בתור שושנת הריטרי או בשמה העברי שושנתן ארוך-זרועות - Heteractis magnifica, היא השושנה הראשונה שחובבי הים מעלים בדעתם כאשר חושבים על ביתם של דגי ליצן. כפי ששמה מרמז מדובר בשושנה מרהיבה ביופיה וגודלה, עם גוף הניחן בצבעים עזים בקוטר של עד למטר!
שושנה זו נחשבת לאחת הקשות ביותר לגידול. מעבר לגודלה הסופי האימתני ודרישתה לזרימה ותאורה עוצמתיות היא גם רגישה מאוד לתנאי המים, במיוחד בשלב ההסתגלות הראשוני. יש לזכור שאם מעוניינים בלגדל את בעל החיים המרהיב הזה, נדרש אקווריום מרווח במיוחד ומגדל בעל ניסיון מספק בתחום גידול השושנות. שושנה זו מתרבה בטבע על ידי חילוק גופה לשתי שושנות נפרדות, אך תופעה זו נדירה מאוד באקווריום הביתי.
בטבע היא נפוצה בעיקר על השונית עצמה באזורים אשר מקבלים זרימה חזקה ואור שמש ישיר, ומומלץ לספק לה זרימה ותאורה עוצמתיות באקווריום הביתי. לרוב כאשר מכניסים אותה לאקווריום תבחר בעצמה במקום הכי מואר ושטוף זרמים בראש המסלעה. מומלץ להאכיל שושנה זו פעם בשבוע בחתיכות דג או חסילונים, וחשוב לציין שאם תהיה רעבה היא תתחיל לאכול את הדגים וחסרי החוליות שבאקווריום.
איך מטפלים בו?
- שושנה זו רגישה מאוד לתנאי המים וניתן להכניסה רק באקווריום מבוסס ויציב.
- הבעיה העיקרית תהיה לספק תנאי מים הולמים לריף ביחד עם תאורה חזקה והאכלות שבועיות.
- מערות ומקומות מסתור אחרים יעזרו לה להתאקלם מהר יותר לאקווריום.
עם מי ניתן לשלב?
- מסוגלת לאכול דגים קטנים וגדולים, ולרוב תפגע בשושנות ואלמוגים בקרבתה.
- לא מומלץ לשלב עם בני מינה, ולא מומלץ לשלב יותר סוג אחד של שושנות גדולות באקווריום.
- תאכל שרימפסים וחסרי חוליות אחרים, אך סרטנים גדולים יכולים לפגוע בה.
מדובר בשושנת ים ממשפחת השושנתיים – Stichodactylidae. משפחה זו כוללת את רוב השושנות הפופולאריות בתחביב ואת רוב המינים שמאכלסים שושנונים. שושנות במשפחה זו לרוב קשות לגידול ודורשות טיפול מסור עד שיתרגלו לחיים באקווריום, לכן מומלצות למגדלים ותיקים ומנוסים בלבד. מעבר לכך הן לרוב תופסות שטח נרחב באקווריום ויכולות לפגוע בדגים, חסרי חוליות, ובמקרה של שושנות השטיח לפעמים גם בבני אדם.
שושנה זו שייכת לסוג הטרכטיס – Heteractis. סוג זה כולל כיום ארבע מינים - שושנות האורורה (Heteractis aurora), הקריספה (Heteractis crispa), המאלו (Heteractis malu) והמגניפיקה (H. magnifica). כל המינים בסוג זה חיים בטבע ביחסי שיתוף עם שושנונים ונפוצים באקווריום הביתי.
שושנה זו יוצרת בטבע סימביוזה, או במילים אחרות חיה בשיתוף פעולה עם בעל חיים אחר. כמו קרובי משפחתה האלמוגים היא מכילה אצות בתוך גופה אשר מספקים לה מקור מזון. כמו כן שושנה זו נותנת בטבע מחסה לדגי שושנון/ליצן אשר מתגוררים בין זרועותיה, ומקבלים הגנה מפני דגים טורפים ומגנים עליה בתמורה מפני פרפרונים ודגים אחרים שיפגעו בה.
מגוון שושנונים יוצרים סימביוזה עם שושנה זו בטבע, ביניהם הם ליצן קינמון (Amphiprion melanopus), ליצן אוסלריס (A. ocellaris), ליצן פרקולה (A. percula) ומגוון זנים אחרים, ביחד עם אלמוגיות דומינו צעירות (Dascyllus trimaculatus) וסרטנים וחסילונים שונים. לעומת שושנות אחרות הזנים שהיא מאכלסת משתנים לפי אזורים גיאוגרפיים, כך שגם אם היא מאכלסת זן מסוים במקום אחד, במקומות אחרים, גם אם זן זה מצוי, לא יחיה בשיתוף עמה.