מילון מונחים כללי

ניתן ללחוץ על כל אות , כדי להגיע ישירות לקבוצת מונחים המתחילה באות זאת, בדף זה

ג
ד
ו
ז
י
כ
ל
ע
צ
ק
ר
ת
א

תהליך שנועד להגברת כמות החמצן במים ע"י עירבוב מים עם אויר. ניתן לבצע את התהליך או בעזרת הכנסת בועות אויר למים ע"י משאבת אוויר או נפילה של מים לאויר הפתוח.

תהליך שנועד להגברת כמות החמצן במים ע"י עירבוב מים עם אויר. ניתן לבצע את התהליך או בעזרת הכנסת בועות אויר למים ע"י משאבת אוויר או נפילה של מים לאויר הפתוח.

השם שנותנים לתהליך הזקוק לחמצן. לדוגמא בקטרייה אירובית דורשת חמצן כדי לחיות. תהליך ההפוך לאירובי הוא אנירובי.

אלומיניום הוא חומר מרכיב הרבה חלקים שבהם משתמשים בענף חובבי הדגים, צירים של פילטרים, בנדים או חווקים. בדרך כלל חומרים וחלקים שעשויים מאלומיניום מחזיקים זמן רב, אך כאשר משתמשים בסביבה של מים חומציים PH<7 יכול לגרום לעלייה ברמה של האלומיניום במים ולהרעלה של דגים. גם במערכות של מים מלוחים לא מומלץ להשתמש באלומיניום מכיון שהמלח מחמצן את האלומיניום. ניתן להשתמש בצירים מקרמיקה או בפלדת על חלד.

אלקליניטי זוהי מידת ריכוז החומרים הבסיסיים במים ויכולת המים לקבל חומרים חומציים. יחידת המידה היא CaCO3 Calcium Carbonate Mg/l. מידת האלקליניטי המתאימה לריבוי דגים היא בין 20-300 mg/l, כאשר רמת האלקליניטי נמוכה מ 20 כל חומר, שהוא חומצי יכול להפיל את רמת ה PH ולגרום לסטרס ותמותה בדגים. מים בעלי רמת אלקליניטי נמוכה ניתן להוסיף חומרים בסיסיים כגון אלמוגים גרוסים ואבן מסוג ליים כדי לעלות את הרמה.

אצה היא תא המכיל כלורופיל כמו צמחים. האצה מקבלת אנרגיה מהשמש ומשתמשת באנרגיה הזאת לגדילה ע"י תזונה של תוספים ודו תחמוצת הפחמן. האצה שמעניינת את חובבי הדגים היא האצה החד תאית, האצה הזאת מכילה תאים חופשיים אשר גורמים למים ירוקים או חומים. ניתן לשלוט על גדילת האצות ע"י שליטה על כמות התאורה כמו כן מכיון שהאצות ניזונות גם ממזון של דגים יש לתת כמות המותאמת למספר הדגים שיש באקווריום. רמות גבוהות של פוספט וניטראט גורמות גם הם לאצות.

מזון המשמש מגוון של דגים ושרצים של דגים, מצוי בכמה מקומות בעולם כגון אגם המלח הגדול בארה"ב. השרימפסים מטילים את הביצים אשר נארזים יבשים ובעלי זמן מדף ארוך. כאשר הביצים באות במגע עם מים מתחיל תהליך הבקיעה.

ב

המשקל הכללי של כל בעלי החיים במערכת ביולוגית סגורה, ניתן גם להחשיב את כמות הבקטריות בפילטר הביולוגי בחישוב הכללי.

ה

הוקפיש - Hawkfish שייכים למשפחת הריסנפיריים - Cirrhitidae, בה הזנים בה ניחנים בזיפים על הקוצים הקדמיים של סנפיר הגב.

ח

תרכובת שמכילה פחמן ומגיבה לתוספת של תרכובת בסיסית, PH>7.

כמות החוצץ / BUFFERING שיש להוסיף למים כדי להגיע ל PH=7, לרמה נטרלית.

גז חסר צבע וריח. סימלו הכימי O, החמצן מרכיב 20.95% מהאטמוספירה שלנו. הכרחי לכל צורות החיים האירוביות. משמש בחוות גידול ובאקווריומים יכולת להכיל כמות גדולה יותר של דגים במקום נתון.

ט

בעלי חיים שכל ימי חייהם נמצאים וחיים על חשבונו של בעל חיים אחר ופוגעות בבריאותו.

מ

מחלה הנגרמת ע"י בקטרייה. מחלות בקטריאליות מתחלקות לשני סוגים:

1. מקום ממוקד בגוף הדג
2. מחלה המשפיעה על כל הדג.

מחלות בקטריאליות חיצוניות בד"כ מגיבות היטב לכימקליים, הרבה מחלות בקטריאליות נגרמות מסטרס אשר גורם לדג להחלשת המערכת החיסונית שלו, ומכיון שבקטריות תמיד נמצאות על הדג ובסביבתו הטיבעית.

מצב שהזימים של הדג מאוכלסות ע"י מושבות של בקטרייה, אשר גורמות לזימים לייצר כמות מוגברת של מוקוס וע"י כך גורמת להדבקת הזימים של הדג. עקב כך נגרמת לדג אי יכולת העברת גזים לגוף ומצב זה מוביל למצוקה נשימתית.

  • בדגי בריכה (מים קרים) שם הבקטרייה הוא - Flavobacterium branchiophila 
  • בדגי נוי (טרופים) שם הבקטרייה הוא - columnaris

בדרך כלל דגים קטנים נוטים יותר לחלות במחלה הזאת, כאשר דג חולה ניתן לראות שהוא מתנשם בכבדות ובאופן מהיר. חשיפה גבוהה לאמוניה לפעמים גורמת למחלת זימים זאת.

הגדרה למים שאינם מלוחים או מתוקים, בדרך כלל המליחות באיזור זה 0-25 PPT, באיזורים של מים מליחים ניתן לראות תופעות של גאות אשר גורמת למצב זה לקרות.

דגים נפוצים שחיים באיזור זה: 

נ

סימלו הכימי NO3 נוצר כתוצאה של פירוק אמוניה לניטריט ומשם לניטראט ע"י בקטרייה. (תהליך שנקרא ניטריפיקציה). ניטראט ביחד עם פוספט יוצרים את אחד הכימיקלים החשובים ביותר לצמחים. לכל 1 גרם של אמוניה הופל ל 4.57 גרם ניטראט. ניתן להוריד את הניטראט רק ע"י פילטרים מיוחדים שנקראים דני טרטורים בתהליך דניטריפיקציה.

 
ס

חומציות PH

פ

תהליך כימי אשר במהלכו צמחים ירוקים מייצרים תרכובות אורגניות משילוב של פחמן דו חמצי ומים בנוכחות של קרני אור. תהליך אשר במהלכו בשעות היום הצמחים סופגים את דו תחמוצת הפחמן ומשחררים חמצן, התליך מתהפך בשעות החשיכה כאשר הצמחים צורכים חמצן ומשחררים דו תחמוצת הפחמן למים. במקרים מסויימים בשעות הבוקר המוקדמות יכולה להיות ירידה ברמת החמצן המומס במים בגלל פליטת דו תחמוצת הפחמן של הצמחים למים.

באקווריום צמחייה ניתן לכוון בעזרת טיימר שיפעיל משאבת אויר בשעות הלילה לכדי לא לגרום לחוסר חמצן.

פחם פעיל מגיע בצורה של גרגירים או אבקה. הפחם מוציא יונים שליליים מהמים (כגון אוזון וכלור). בשימוש נרחב בתחום של חובבי הדגים, גורם למים להיות צלולים ומנטרל חומרים רעילים מהמים. יש להחליפו בהתאם להוראות היצרן.

אורגניזם קטן שתלוי בזרימות כדי שיוכל לצוף, כרובו עשוי מאצה שתלויה ישירות באור השמש ותוספים במים שעוזרים לו לבצע פוטוסינטזה. בגלל שהוא תלוי במקור אור (שמש) פיטופלנקטון מצוי אך ורק בשכבה העליונה של המים.

 
ש

שליטה על רמת ה PH מאוד חשובה במערכות לגידול דגי נוי. באופן כללי דגים ושאר בעלי החיים באקווריום לא אוהבים שינויים ברמות ה PH, שינויים קיצוניים יכולים לגרום לתמותה וסטרס לבעלי החיים.

באקווריום מים מתוקים ובעיקר באקווריומי צימחייה משתמשים בבקר PH כדי להגיע למים חומציים ולהגדיל את רמות ה CO2 במים, הבקר מצוייד באלקטרודה אשר מודדת את רמת ה PH במים, בעזרת CO2 אפשר לשלוט על רמת ה PH במים כאשר מזרימים CO2, רמת ה PH יורדת וניתן להגיע לרמה רצויה. כאשר מזרימים אויר או חמצן למים מעלים את רמת ה PH, כמובן שצריך לעשות את זה בצורה מדורגת כדי לא לגרום סטרס לדגים, ישנם דגים וחסרי חוליות שאפילו שינוי קטן ב PH יגרום לתמותה.