התאמת טמפרטורת המים באקווריום

גופי חימום וקירור לאקווריום ביתי

כשקר לנו אנחנו מפעילים תנורים לחימום, וכשחם מזגנים לקירור. לנו יש מזל, משום שבתור בעלי דם חם יש לנו יכולת לשרוד במגוון דיי רחב של טמפרטורות. לדגים לעומת זאת, בטח לדגי נוי באקווריום, אין את היכולת לחמם במו ידיהם את גופם ולכן אם הטמפרטורה תצנח הם יקפאו למוות.

באותה מידה, ככל שטמפרטורת המים תהיה יותר גבוהה, ללא קירור לאקווריום כך יהיה בהם פחות חמצן ואם היא תעבור גבול מסוים יש הרבה זנים שפשוט יחנקו או יתבשלו. זאת הסיבה שעם השנים התחילו להשתמש באקווריומים בגוף חימום לאקווריום הביתי, כמו גם במערכת קירור מים לאקווריום (או מאוורר לאקווריום) המאפשרים לשמור על טמפרטורת מים באקווריום הולמת.

נכון להיום, גופי חימום נהיו כמעט בגדר חובה בכל אקווריום ביתי ומקררים הפכו לחובה במערכות ריף ואקווריומי צמחיה מתקדמים.

 

גוף חימום לאקווריום

גוף חימום לאקווריום

בעבר, ניתן היה למצוא מספר סוגים שונים של גופי חימום לאקווריום כמו מחממי מבחנה וכבלים תת קרקעיים, וחלקם הגיעו עם בקר טמפרטורה מובנה בזמן שאחרים דרשו כיבוי והפעלה ידניים. כיום כמעט כל סוגי גופי החימום כוללים בקר טמפרטורה לאקווריום מובנה שישמור על טמפרטורה קבועה במשך כל היום, ולרובם יש אפשרות כיוונון לטמפרטורה הרצויה.

בנוסף, כמעט כל גופי החימום שמשתמשים בהם באקווריום בימינו הם גופי חימום פנימיים שיושבים בתוך האקווריום על אחת הדפנות, אם כי קיימים גם מספר דגמים שמתחברים לצנרת הפילטר במקום.

 

מקררים לאקווריום

מקררים עם גוף קירור לאקווריום פנימי לעומת זאת, כמעט ונכחדו כבר מהעולם וכיום הרוב המוחלט של המקררים לאקווריום הביתי יושבים מתחת לאקווריום ומחוברים אליו בעזרת צנרת. גם גודלם של המקררים הרבה יותר מאסיבי בהשוואה לגופי החימום מה שלרוב מצריך תכנון מראש בנוגע למיקומם. עוד חישוב משמעותי הוא מחירם של המקררים אשר מגביל את שימושם למערכות מתקדמות בלבד, ויחד איתם את זני הדגים, חסרי החוליות או הצמחים שזקוקים לטמפרטורות נמוכות יותר. ודבר נוסף שחשוב לקחת בחשבון הוא החום שהמקרר מוציא מהאקווריום אל חלל החדר, שמחייב אוורור חזק או מיזוג אויר בחדר בו האקווריום עומד.

 

איך לבחור מערכת חימום או קירור לאקווריום?

מקרר לאקווריום ביתיכאשר ברצוננו לבחור גוף חימום או מקרר הולמים להתאמת טמפרטורת המים באקווריום שלנו, כלל אצבע שימושי הוא שידרשו כ 50 עד 75 וואט גוף חימום לכל 100 ליטר אקווריום. כשמדובר במקררים, כלל האצבע הוא רבע כח סוס לכל 250 ליטר. לרוב לא מומלץ להגזים עם עוצמתם של גופי החימום והקירור למקרה בו ווסת הטמפרטורה ייכשל והם לא יפסיקו לעבוד ברגע שהגיעו לטמפרטורה הרצויה.

בנוסף, למרות שמאות וואט וכוחות סוס נשמעים כמו מכה רצינית לחשבון החשמל, לרוב גופי החימום והמקררים מכילים בקר טמפרטורה לאקווריום (טרמוסטט לאקווריום) פועלים רק כמה שעות ביום ולכן הפעלתם חסכונית בהרבה מהנדמה.

באופן כללי, גופי החימום והמקררים לא דורשים שום תחזוקה שוטפת למעט שטיפה שלהם מלכלוך פעם בשנה. למרות זאת, חשוב לבדוק מעת לעת ששום דבר לא חוסם את זרימת המים מסביב לגופי החימום, כיוון שהם נוטים לצבור סביבם לכלוך.  את אותו הדבר אפשר לומר לגבי הצנרת של המקררים והמשאבה או הפילטר שדוחפים לתוכם מים, שכן אם אלו ייסתמו המקרר לא יוכל לעשות את עבודתו.