פורק החלבונים הוא פילטר ייחודי למים מלוחים שמוציא לכלוך לגמרי מהמים
זאת במקום לתפוס אותו בספוגים או במדיות אחרות. הוא עושה זאת על ידי יצירת קצף סמיך הדומה לזה שניתן לראות בחוף הים, והבועות בקצף זה מפרידות בין הלכלוך למים ומעלות אותו לכוסית איסוף קלה לניקוי. ההוצאה של הלכלוך מהמים הופכת את פורק החלבונים לפילטר מושלם למים מלוחים, כיוון שאותו לכלוך לא ממשיך להירקב בתוך המים ולשחרר ניטראטים ופוספאטים שיוכלו להזין אצות טורדניות.
יכולת הפילטרציה המרשימה של פורק חלבונים ביחד עם חמצון המים שהוא מספק, הופכים אותו לפיסת הציוד החשובה ביותר ברוב אקווריומי המים המלוחים. לכן, חשוב מאוד לבחור פורק חלבונים אמין ואיכותי שיתאים לדרישות של האקווריום שלכם. מומלץ אפילו להשקיע בפורק חלבונים שיהיה מעט גדול יותר מהדרוש, כיוון שזה ייתן יותר מרווח בטחון בתפוקתו. למרות זאת, לא כדאי להגזים כיוון שפורק שנועד ל 1,000 ליטר יתקשה להפיק את רמת הקצף הנדרשת לרוחב הצוואר שלו באקווריום 100 ליטר, וזה בעצם יוריד מיעילותו.
למרות מעלותיו הרבות של פורק החלבונים, יש לו גם חסרונות מסוימים. הגדול שבהם הוא נטייתו להוציא מהמים את רוב הפלנקטון מה שלפעמים מהווה חיסרון רציני באקווריומי ריף ופראגים. מסיבה זו לעיתים משתמשים במערכות סינון חלופיות כמו רפיוג'יומים וסוגים אחרים של פילטר אצות. לעיתים קרובות מדובר במערכות סינון יעילות לא פחות ואף יותר מפורקי החלבונים, אך הן לא מסוגלות להתחרות בגודל הקטן ובכוסית האיסוף הקלה לניקוי שהם מציעים. קיימים גם מצבים בהם בוחרים לשלב בין שני סוגי הסינון ופורק החלבונים הופך לגיבוי או לכלי עזר שמאפשר למגדלים ליהנות משני העולמות.
מבחינת תחזוקה, לפורקי החלבונים יש שני אזורים שדורשים תחזוקה שותפת:
- הראשון הוא הצוואר שמוביל לכוסית האיסוף, שנוטה לצבור שכבת לכלוך עבה על דפנותיו. יש לנקות שכבה זו לעיתים קרובות ככל שניתן כיוון שהיא מורידה משמעותית מיעילותו של הפורק.
- האזור השני הוא צינור יניקת האויר, שנוטה לצבור גושי מלח ואבנית בחלק בו האויר נפגש עם המים. אחת הדרכים היעילות ביותר לנקותו היא לשים את קצה צינור האויר בכוס מים חמים וכאשר המים החמים יישאבו דרך הצינור הם ימיסו על הדרך את מצבורי המלח והאבנית.