שלא כמו סוגי פילטרים לאקווריום אחרים בהם משתמשים, האוסמוזה ההפוכה לא מיועדת לסינון מי האקווריום עצמו אלא לשיפור איכות מי הברז המשמשים למילויו. ואכן מדובר במשימה חשובה ביותר ברגע שמתחשבים בשלל הכימיקלים והמתכות הכבדות אשר ניתן למצוא במי הברז הביתי.
אוסמוזה הפוכה לאקווריום
בדומה לפילטרים אחרים, מערכת אוסמוזה הפוכה לאקווריום כוללת מספר סננים שדרכם עוברים המים ואותם סננים תופסים בתוכם מגוון לכלוך וכימיקלים. אך הסנן האחרון באותה מערכת שונה מכל השאר - במקום לתפוס בתוכו את החומרים הבלתי רצויים, הוא מורכב מיריעה עם חורים קטנטנים שלא מאפשרים לאותם חומרים לעבור דרכה. החורים למעשה כל כך קטנים, שרק מולקולות המים מצליחות לעבור דרכן וכל חומר אחר נשאר מאחור.
תהליך זה נותן לאוסמוזה ההפוכה את שמה, והוא זה שהופך אותה לכה ייחודית כיוון שמה שמתקבל בצד השני של היריעה הוא מים כמעט מזוקקים. לתהליך זה יש גם חסרון, כיוון שעל כל ליטר של מים נקיים נקבל כ4 ליטר של מים מלוכלכים שנדחו על ידי היריעה. עניין זה פחות בעייתי לבעלי גינות, כיוון שהמים שנדחו על ידי האוסמוזה ההפוכה מושלמים להשקיית צמחים.
תחזוקה למערכת אוסמוזה הפוכה לאקווריום
מים ברמת ניקיון שכזו מושלמים בתור מי פיצוי אידוי כיוון שרק המים מתאדים מהאקווריום אך כל המינרלים נשארים בפנים. אך השימוש העיקרי למי אוסמוזה הוא במהלך החלפות המים התקופתיות – במקום מי ברז שמכילים ניטראטים, פוספאטים ורעלים אחרים אותם אנו מנסים להוציא ממי האקווריום, מי האוסמוזה ההפוכה מספקים סביבה נקייה ואיכותית לבעלי החיים שברשותנו. בנוסף, אם ברצוננו לגדל דגים וצמחים מיערות הגשם אשר דורשים סביבה חומצית, או לחילופין חסרי חוליות ימיים אשר רגישים מאוד למתכות כבדות, אז מי אוסמוזה הפוכה הם בגדר חובה כיוון שבלעדיהם לא נצליח לספק תנאים נאותים לבעלי חיים אלה. כמובן שמי האוסמוזה נטולי המינרלים ידרשו תוספות של באפר בכדי להשתמש בהם באקווריום מים מתוקים ושל מלח מיוחד לאקווריום בכדי להפוך אותם למי ים, אבל מדובר בעניין שולי בהתחשב בתועלת שהם מציעים.
כשמדובר בתחזוקה השותפת, במערכות אוסמוזה הפוכה היא כוללת שני שלבים נפרדים:
- הראשון הוא ניתור קבוע אחרי רמות המומסים (TDS) במים שהיא מפיקה.
- השני הוא החלפת סננים ברגע שאלו עולות מעל לרמה הרצויה אשר עומדת מעל ל10-15.
גם החלפת הסננים מתחלקת לשני חלקים שונים, כיוון שהסננים הרגילים דורשים החלפה פעם במספר חודשים אך הסנן הראשי, היריעה (ממברנה), יכול לשמור על יעילותו במשך כשנה-שנתיים. אריכות החיים היחסית של הסננים והממברנה מבטיחים עלויות תחזוקה נמוכות בהשוואה לתועלת שמערכת האוסמוזה ההפוכה יכולה לספק.
למידע נוסף, קראו את המאמר בנושא ניקוי אקווריום ביתי.