מחזור החנקן - סייקל

הכירו: סייקל לאקווריום!

הכירו: סייקל לאקווריום!

  • מה זה סייקל?

סייקל בתרגום מאנגלית זה מחזור. וכאן הכוונה היא למחזור החנקן, שהוא אחד היסודות הבסיסיים של החיים, אך גם אחד היסודות ברעלים המצטברים באקווריום כשזה עוד לא "בשל".

התהליך שהאקווריום עובר מרגע מילוי המים ועד לרגע שהוא מסוגל לסנן את הרעלים המצתברים קיבל בעברית את השם סייקל לאקווריום, אם כי לעיתים מכונה הרצה.

אילו רעלים כבר יכולים להצטבר באקווריום נקי?

תארו לעצמכם שנעלו אתכם בחדר, ונותנים לכם אוכל אבל אין בו אסלה. את האוכל אתם הולכים לאכול כי אחרת תגוועו ברעב, אך מה שנכנס פנימה חייב גם לצאת החוצה... ומהר מאוד תמצאו את עצמכם טובעים במה שיוצא החוצה.

אבל קניתי פילטר! זה לא האסלה של הדגים?

שימו לב שהפילטר לעומת האסלה לא מחובר לביוב. מדובר בסה"כ בספוג (או חומר סינון אחר) עם משאבה ששואבת דרכו מים. לכן כל מה שנתפס בתוכו לא הולך לשום מקום. מעבר לכך, ספוג יכול לסנן צואה, אך הוא לא הולך לתפוס בתוכו שתן. וכמו שבני אדם לא מסוגלים לנשום שתן, כך גם הדגים. לכן, לפני ששמים דגים באקווריום, יש לדאוג לדרך לטפל בשתן ובצואה של אותם דגים.

איך להפוך אקווריום חדש לראוי למחייה?

אז איך באמת מטפלים בבעיה?

במעבורות חלל ומקרים קיצוניים אחרים, בהם אין אפשרות להתחבר לביוב, למדנו ליצור שירותים כימיים שמטפלים בפסולת שלנו. גם באקווריום יש חומרים סופחים, שנקראים זואוליטים, שיכולים לעשות את אותה העבודה. אך מדובר בדרך יקרה ובזבזנית לטפל בבעיה הזאת.

למזלנו הטבע כבר מזמן המציא מפעלי מיחזור שהתגלו כיעילים במיוחד במקרה שלנו, אך לוקח לו זמן להקים אותם. מפעלים אלו מתבססים על מיליוני עובדים חרוצים בדמות חיידקים, ולחיידקים האלה לוקח זמן להשתרש באקווריום חדש.

תהליך אכלוס האקווריום באותם החיידקים שמנקים את המים קיבל את השם סייקל.

איך מתחילים את התהליך?

בעבר הדרך המקובלת להתחיל את התהליך הייתה להשתמש בדג עמיד במיוחד כחלוץ, ולתת לו לייצר את הפסולת שיש לסנן. החיידקים עצמם היו לרוב נמצאים במים שאיתם בא הדג ו"הדביקו" את האקווריום החדש עם כניסתו.

כיום אנו יודעים שישנן דרכים קלות יותר להתחיל את התהליך אשר לא דורשות מאיתנו לסכן דגים.

הדרך המומלצת להתחיל את תהליך הסייקל היא לזרוק מזון לאקווריום לאחר מילוי המים, כאילו שיש בו כבר דגים. אותו המזון הולך הפעם להאכיל חיידקים ולא דגים, וחיידקים אלו קיימים אף באויר לכן יתיישבו על המזון עוד לפני כניסתו לאקווריום. כשהחיידקים יאכלו את המזון באקווריום (בתהליך הידוע בשם רקבון), הם ישחררו חומר שנקרא אמוניה, או בשמה העממי שתן, למים. ומכאן בעצם יתחיל התהליך של הסייקל.

מומלץ להוסיף מזון לאקווריום מדי יום בכדי ליצור מושבות איתנות של חיידקים שיוכלו להתמודד עם עומס הזיהום שיתקבל מהדגים שייכנסו לאקווריום.

איך עובד התהליך?

השלב הראשון בתהליך הוא כניסתם לאקווריום של חיידקים שמפרקים אמוניה. גם הם קיימים באויר אך לוקח להם זמן להסתגל לסביבה המימית. אחרי שחיידקים אלו התיישבו באקווריום הם "יהגרו" לתוך הפילטר, בו ייצרו מושבות שיפרקו את האמוניה שעוברת דרכו.

יש לזכור שגם בתהליך זה, מה שנכנס פנימה חייב לצאת החוצה, והאמוניה אותה מפרקים החיידקים הופכת לתוצר לוואי נוסף ולא פחות רעיל שנקרא ניטריט.

בשלב השני מגיעים חיידקים מפרקי ניטריט ועוברים את אותו התהליך שעברו החיידקים מפרקי האמוניה, רק שהפעם תוצר הלוואי, ניטראט, לא רעיל אלא בריכוזים גבוהים מאוד, וניתן לטפל בו בעזרת החלפות מים.

רק כאשר החיידקים הללו ניקו מהמים את כל האמוניה והניטריט, וכל מה שנשאר זה ניטראט, התהליך הסתיים והאקווריום בשל לאיכלוס דגים.

ואיך יודעים שהתהליך הסתיים?

כיום יש ערכות בדיקה לאמוניה וניטריט, ויש לבדוק בעזרתן במהלך כל התהליך הזה את כמות החומרים הללו במים. כאשר גם כמות האמוניה וגם כמות הניטריט הגיעו לאפס, התהליך הסתיים.

נשמע כאילו מדובר בתהליך ארוך ומסובך. יש דרך לזרז אותו?

יש מספר דרכים. הקלה שבהן היא לקחת ספוג מפילטר באקווריום קיים, ולהכניס אותו לפילטר של האקווריום החדש. הפילטר בספוג הקיים כבר יהיה מאוכלס בחיידקים הדרושים.

באקווריום מים מלוחים שנועד לגידול חסרי חוליות, משתמשים גם במה שנקרא "סלעים חיים" - סלעים המכילים בעלי חיים ימיים שהתיישבו על פניהם. סלעים אלו כבר מכילים את החיידקים הדרושים, ולרוב יכילו גם בעלי חיים שלא שרדו את תהליך המשלוח וישמשו כתחליף למזון שיש לתת לחיידקים בתור אוכל.

כמו כן, קיימות כיום תרביות חיידקים בבקבוקים שניתן לקנות בשביל לזרז את התהליך.

לסיכום, למרות שמדובר בתהליך ארוך שדורש הרבה סבלנות, תהליך זה הוא חיוני לרווחתם של בעלי החיים אותם אנו רוצים לגדל, ומהווה את הצעד הראשון באקווריום מוצלח.