מהו פחם פעיל?
פחם פעיל לאקווריום הוא חומר נקבובי במיוחד עם מבנה דמוי ספוג ועם המון פני שטח ביחס לגודלו. הוא מופק משלל חומרים אורגניים עתירי פחמן כמו קליפות קוקוס ואגוזים או פחם ליגניטי, ביטומיני או אנטרציטי. החומר הפחמתי "מופעל" על ידי כבשן מיוחד עם בקרת חום, אטמוספרה ולחץ. תהליך זה מגביר משמעותית את פני השטח ויוצר רשת ענפה של נקבוביות מזעריות ואלו נותנות לפחם הפעיל את יכולות הסינון שלו. לחומר ממנו עשוי הפחם ולתנאים בהם הוא נוצר השפעה עצומה על תכונותיו הסופיות, ושוני זה מאפשר להתאים את הסוגים השונים של הפחם הפעיל למטרות הכי הולמות עבורם.
איך פחם פעיל מסנן את המים?
מבחינה מדעית, פחם מסיר חומרים אורגניים מהמים על ידי תהליך כימי שנקרא ספיחה. באקווריומי מים מלוחים, הנקבוביות המזעריות של הפחם הפעיל מהוות את שלב הסינון האחרון של הפילטרציה המכאנית עיוון שהן מסירות את המולקולות שקטנות מדי מכדי להיתפס בפילטרים אחרים. ניתן לחשוב על הספיחה כעל תהליך שבו המולקולות נדבקות לאותן נקבוביות. תהליך זה מתרחש בגלל שהמשיכה האלקטרומגנטית של המולקולות האורגניות לנקבוביות גדולה מזו שיוצרים המים, והוא נמשך עד לרגע שבו כל הנקבוביות בפחם נסתמות לחלוטין.
למה שנזדקק לפחם פעיל באקווריום מים מלוחים?
קיימים זיהומים אורגניים שלא ניתן להסיר מהמים בשום צורה אחרת מלבד פחם פעיל. האקווריום הביתי הוא סביבה מלאכותית סגורה שבה יצורים חיים מפיקים פסולת באופן קבוע. אם נרשה לפסולת זו להירקב החומרים האורגניים שבה יזינו מיקרואורגניזמים בלתי רצויים ובכך יגבירו את צריכת החמצן ויורידו את רמות הרדוקס והPH עקב תוצרי הלוואי של התהליכים המטאבוליים שלהם. בנוסף, תהליך הריקבון ישחרר ניטראטים ופוספאטים שיזינו גדילת בקטריות ואצות בלתי רצויות. ואם זה לא מספיק, אז אותה פסולת אורגנית גם מגבילה את חדירת האור הכחול אשר חיוני לגדילתם של אלמוגים.
מכל הסיבות לעיל, הסרתה של הפסולת האורגנית היא עניין חיוני להצלחתו של האקווריום. שימוש בפורקי חלבונים ופילטרים ביולוגיים ומכאניים יסיר את התרכובות האורגניות הגדולות יותר, אך חלק מהמולקולות האורגניות הקטנות יותר ניתן להסיר רק על ידי שימוש בפחם פעיל.
מה הופך סוג מסוים של פחם פעיל לאידאלי עבור אקווריומי מים מלוחים?
קיימות מספר בחינות בינלאומיות להשוואת סוגים שונים של פחם פעיל. אך הבחינות המשמעותיות ביותר כשמדובר באקווריומי מים מלוחים הן מדד ספיחת היודין ומדד ספיחת המטילן בלו. שני המדדים הללו מראים את היכולת של הפחם הפעיל לספוג את הפסולת האורגנית שלא תוסר על ידי פילטרציה מכאנית או פורקי חלבונים. מדדים גבוהים יותר יצביעו על קיבולת ספיחה גבוהה יותר לכל גרם של הפחם הפעיל. שני המספרים הללו חשובים באותה מידה וחייבים להילקח בחשבון ביחד. יצרנים מסויימים מספקים מדד ספיחת מולסס, אך מולקולות בטווח הגודל של מולסס בד"כ מסוננות באקווריומים על ידי פורקי חלבונים ולכן לא מדובר במדד יעיל להערכה של יעילות הפחם הפעיל באקווריום מים מלוחים.
בעבר, סוגים מסויימים של פחם פעיל היו ידועים בשל הנטייה להדליף פוספטים מה שהשפיע לרעה על תנאי המים באקווריום. מסיבה זו רמות נמוכות יותר של דליפת פוספטים מהפחם נחשבות לטובות יותר, אך במציאות אם הרמות הללו הן מתחת לסף מסוים, לא ניתן יהיה לשים לב להשפעתן. מדד אחר לאיכות המוצר הוא כמות האבק והלכלוך שמצויים בו, ואלו נכללים במדד רמות האפר. רמות נמוכות של אפר עדיפות כיוון שאלו מצביעות על מוצר נקי יותר. יצרנים רבים מספקים מדד זה בתוויותיהם אך הדרך הכי טובה לראות אותו בפועל היא בעזרת עכירות המים ברגע שמוסיפים אליהם את הפחם.
מדדים נוספים שמשפיעים על איכות ויעילות הפחם הם צפיפות, פני שטח, גודל הגרגירים ונפח הנקבוביות. פחם פעיל שמיוצר מליגניט ואנטרציט לא מומלץ לשימוש באקווריומי מים מלוחים עקב היותו פריך מסוגים אחרים מה שיכול לשחרר חלקיקי פחם קטנטנים למים ולגרום למחלת הHLLE בדגים מסוימים. סוגי הפחם המועדפים מבחינה זו הם אלו שמקורם בפחם ביטומיני או בקליפות קוקוס.
טיפים לשימוש בפחם ריף-ספק
פעולת הספיחה נשענת על זמן מגע אופטימלי בין המים לפחם, ולכן זרימה בינונית תהיה מושלמת למיקסום יעילות הספיחה. זרימת מים חזקה יכולה למנוע הידבקות של המולקולות האורגניות לנקבוביות הפחם, ויכולה לגרום לגרגירי הפחם לטחון זה את זה מה שישחרר חלקיקי פחם למים.
צעדים לשיפור התוצאות:
- יש לשטוף היטב את הפחם במי ברז לפני השימוש באקווריום
- בגלל האויר הלכוד בנקבוביות הפחם יצוף בהתחלה ולכן מומלץ להשרות אותו במי אוסמוזה עד שישקע
- הניחו את הפחם באזור עם זרימה של 1000-1500 ל"ש לכל 50 גרם פחם.
- החליפו את הפחם כל 1.5-2 חודשים. הערה חשובה: כאשר הפחם נהיה רווי בחומרים אורגניים הוא יתחיל לספוג טרייס אלמנטס מהמים.
הוראות שימוש
- הסרת פסולת אורגנית וגוון צהוב של המים: המינון המומלץ של פחם ריף-ספק הוא 50 גרם ל200 ליטר מים לתקופה של 1-2 חודשים באקווריום עם צפיפות אוכלוסייה בינונית.
- שימוש לאחר טיפול תרופתי: המינון המומלץ של פחם ריף-ספק הוא 50 גרם ל200 ליטר מים לתקופה של שבוע.
- סינון לאחר שימוש באוזון: המינון המומלץ של פחם ריף-ספק להסרת אוזון עודף הוא 50 גרם ל50 מ"ג/שעה של אוזון. יש לשים את הפחם ביציאה ממפרק החלבונים או האוזון ריאקטור. יש להחליף את הפחם ברגע שהגיע ל50% מנפחו המקורי.