עיצוב אקווריום - המדריך המלא

 יש כאלה שיגידו שהחלק הכי קשה בהקמת אקווריום זה בחירת הציוד, בזמן שאחרים יטענו שדווקא בחירת הדגים הרבה יותר מסובכת.

האמת היא שדווקא עיצוב האקווריום הוא לרוב המשימה הכי קשה שבה תוכלו להיתקל, במיוחד אם מדובר באקווריום גדול ומושקע שיוצג לעיני כל. המשימה נהיית אף יותר מסובכת בגלל שאותו אקווריום יכול להיות ביוטופ אמזונס עם שלל שורשים וצמחים צפים מצד אחד ומצד שני יכול להיות שמדובר בשונית אלמוגים ביתית שמלאה בשלל אלמוגים זוהרים. אבל למזלנו הרב יש מספר כללים בסיסיים שיכולים לעזור לנו לעצב כל אקווריום ללא קשר לגודלו, צורתו או תכולתו.

שלבים לעיצוב אקווריום - בסיס

  1. רקע בגב האקווריום - בין אם מדובר בגיגית דגי זהב או בשונית אלמוגים, קיימים מספר חלקים בסיסיים לעיצובו של כל אקווריום והראשון כולל את הזכוכית עצמה. למעט אקווריומים עם צורות מיוחדות כמו גיגית עגולה או צילינדר, נהוג לשים רקע בדפנה האחורית של כל אקווריום ביתי. לאותו רקע לאקווריום יש משימה כפולה כיוון שמצד אחר הוא מסתיר את הצינורות וחוטי החשמל ומצד שני הוא מספק תפאורה יפה לדגים שלרוב גם עוזרת להבליט את צבעיהם. מעבר לכך, הוא עוזר למנוע השתקפויות שיכולות להפחיד דגים שעוד לא התאקלמו. קיימים שלל סוגי רקעים החל מתמונה מודפסת של צמחיה או אלמוגים, וכלה ברקע תלת מימד של סלעים או עצים, אך אפילו רקע שחור או כחול פשוט יכול להוסיף המון ניגודיות ולהבליט את תכולת האקווריום.
  2. קרקעית האקווריום - החלק הבסיסי הבא בעיצוב כל אקווריום הוא הקרקעית, ופה העניינים מתחילים להסתבך...
    לעומת הרקע, לקרקעית יש השלכות הרבה יותר רציניות על כל תכולת האקווריום. בדיוק כמו עם רקעים, גם פה עומדות בפניכם שלל אפשרויות, החל מקרקעית ריקה או לוח פרספקס אטום שנותן מראה טיפה יותר אסטטי, וכלה בשכבה עמוקה של גרגירי חול מיקרוסקופיים בה יוכלו להתחפר טריגונים בוגרים. גם החומרים מהם עשוי כיסוי הקרקעית יכול לנוע מגולות זכוכית צבעוניות לכדורי כבול דחוסים ואפילו ענפים שלמים של אלמוגים קשים. פה שלא כמו עם הרקע, פה תהיו חייבים להתחשב לא רק בצבע וסוג המצע והחצץ שתשימו על הקרקעית, אלא גם בעומקו ואפילו באפשרות של שילוב סוגי מצע שונים באזורים שונים באקווריום.
  3. הארדסקייפ - החלק הבסיסי האחרון בעיצוב כל אקווריום הוא מה שנקרא ההארדסקייפ – קונכיות, טירות, ספינות, סלעים, גזעים, צמחים ואלמוגים מלאכותיים, וכל סוג אחר של תפאורה שתבחרו להוסיף לתוך האקווריום. זהו החלק בו תיתקלו במבחר הגדול ביותר של אביזרים שניתן להשתמש בהם, וביחד עם אותו מבחר עם פחות כללים מהרגיל לגבי איך לנצל אותו בצורה הנכונה. אחרי הכל, אין שום חוק ברזל שקובע שעליכם למקם סלע בפינה א' וצמח מלאכותי בפינה ב' של כל אקווריום שתקימו. מסיבה זו מדובר בחלק שבו אנשים נתקלים בהכי הרבה בעיות ואף פונים למעצבים מקצועיים, בשביל להשיג את התוצאות הכי נעימות לעין. קיימות אף שלל תחרויות בינלאומיות בהן אנשים מפגינים את כישורי עיצוב האקווריום שלהם, ומעצבים אגדיים כמו טקאשי אמאנו הפכו למושא הערצה עבור אלפי בעלי אקווריומים עם זיקה לעיצוב.

עיצוב אקווריום

לבחור נכון... התאמת הדגים לאקווריום

  • סליחה מי גר כאן? לפני שאנו בוחרים אם להוסיף לאקווריום מסלעה איתנה, שלל גזעים ושורשים, צמחייה פורחת או אלמוגים צבעוניים, כדאי שנשאל את עצמינו: מי הולך לגור בו?

שאלה פשוטה זו כבר תשלול את רוב העיצובים שיכלו לעלות בדעתנו, כיוון שגם אם מדובר בדגי מים מלוחים, אם הם אוכלי אלמוגים אז אלו לא יוכלו להיות חלק מהעיצוב וכנ"ל לגבי צמחי מים ודגי מים מתוקים צמחוניים. צמחים ואלמוגים מלאכותיים לעומת זאת, יכולים ליצור עבור אותם דגים סביבה שתיראה טבעית אך בו זמנית תשרוד את מלתעותיהם.

  • דקורציות שונות - המצב נהיה הרבה יותר מסובך כשמעוניינים לשלב חול סידני באקווריום מים רכים או גזעים באקווריום מים קשים.

מדובר בשתי דוגמאות דקורציות לאקווריום, שלא רק באות ממקומות שונים אלא גם משנות באופן פעיל את כימיית המים, מה שיכול להשפיע בצורה שלילית מאוד על בריאות בעלי החיים שאנו מנסים לגדל. בנוסף, כשמדובר בדקורציות שלא ישפיעו על כימיית המים כמו חצץ קוורץ גס, אם קיימים באקווריום צמחים שזקוקים למצע הולם לשורשיהם או עם דגים שאוהבים להתחפר בתוך החול, אז אותו קוורץ יהפוך עבורם למכשול רציני שאלול לפגוע משמעותית בבריאותם.

  • שילוב נכון מציל חיים - אם הדקורציה שאנו מנסים לבחור מתאימה באופן מושלם והולמת את הסביבה הטבעית של הדג, לפעמים היא בכל זאת לא תתאים לעיצוב האקווריום שלו.

הדוגמא הכי קיצונית לכך תהיה שושנת ים גדולה ומרהיבה באקווריום עם דגי מים מלוחים קטנים, שמהר מאוד יהפכו עבורה לארוחה טעימה. דוגמא פחות חיצונית היא גזע עץ עם ענפים שבורים באקווריום עם דיסקוסים עדינים שיישרטו ממנו כל פעם שישחו ליד, או באקווריום עם ארואנה גדולה שזקוקה לכמה שיותר מרחב שחייה ופשוט תיתקל בו בכל הזדמנות אפשרית.

שיקולים פרקטיים - ממשולש הזהב ועד שליטה בפרספקטיבה

אקווריום ביתי מרהיב

עכשיו הגיע הזמן לדבר על החלק הבעייתי ביותר בכל נושא עיצוב האקווריום, והיחיד שאין בו כללי ברזל – העיצוב עצמו! בין אם אתם מעצבים מקצועיים עם עשורים של ניסיון או מתחילים שאף פעם לא ניסו לעצב אפילו חדר בביתם, שלל האפשרויות והטעמים השונים שאנשים יכולים להפגין מראים שכשמדובר בעיצוב השמיים הם הגבול. זאת הסיבה שבמקום לדבר על טעם ועל ריח, עדיף שנתרכז בשיקולים הפרקטיים שיעזרו לכם להגביל קצת את השאיפות ולדעת איך עדיף להתקדם.

  • השיקול הכי חשוב הוא הדרישות של דיירי האקווריום, שעליהן דיברנו בחלק הקודם. אך גם הטיפול השוטף באקווריום עצמו הוא נושא חשוב ביותר, ויכול להשפיע ישירות על העיצוב הסופי. לדוגמא, צמחים גבוהים יכולים להסתיר פילטר, צנרת וגופי חימום.

    באותה מידה ניתן להחביא ראשי כח ואבני אוויר מאחורי המסלעה. זאת הסיבה שבחירת מיקום הציוד והצבתו במקומות נוחים חיונית לעיצוב נבון של האקווריום, ומשפיעה ישירות על איך שהוא ייראה. אז כאשר אתם מתחילים לעצב את האקווריום, קחו את מיקום הציוד כנקודת הפתיחה.
  • ברוב האקווריומים הציוד נוטה להיות ממוקם בצד אחד של האקווריום, מה שמאפשר להשתמש באלמנט עיצובי שנקרא משולש הזהב. משולש הזהב הוא נטייה של מוחנו להתחבר לתמונות, צורות גיאומטריות ועיצובים בהם קיים יחס של שליש לשני שליש. באקווריום זה לרוב בא לידי ביטוי על ידי צד אחד של העיצוב שתופס שני שליש מהשטח וצד אחר שתופס רק שליש, או מעבר הדרגתי מדקורציה / צמחים המגיעים כמעט עד פני המים לכאלו שמגיעים רק ל 2/3 מגובה האקווריום. קיימות עוד שלל דוגמאות לשימושים אפשריים בעיקרון משולש הזהב, ומומלץ מאוד לנצל אותו ליצירת עיצוב מושך יותר.
  • בעיה עיצובית נוספת שקיימת בכלל האקווריומים היא הנטייה של מים לדחוס את התמונה כך שגם האקווריום העמוק ביותר ייראה צפוף. מסיבה זו, בעת סידור הדקורציה נהוג לנצל עקרונות עיצוביים שיתנו תחושה של יותר עומק למראה האקווריום וישפרו את מראהו הכללי. אחד הטריקים הנפוצים ביותר הוא להשאיר "שבילים" או "עמקים" פנויים מדקורציות שנמשכים מקדמת האקווריום ועד הקיר האחורי ויוצרים אשליה של עומק.
    טריק נוסף הוא פיזור המצע בצורה לא אחידה כך שחלקו האחורי הרבה יותר עמוק מהקדמי. ולבסוף, גם הצבה של דקורציות גבוהות בקדמת האקווריום עם דקורציות נמוכות יותר מאחוריהן (כל עוד אלו נמצאות על מצע גבוה יותר),
    זה טריק ויזואלי שימושי שיכול לעזור מאוד בשליטה בפרספקטיבה.

לסיכום

לא לחינם שאלת עיצוב האקווריום היא אחת מהשאלות הכי נפוצות בקרב חובבים, וחלקם אף פונים למעצבים מקצועיים שדורשים אלפי שקלים עבור עבודתם כדי לא לשבור את הראש. למרות זאת, לא מדובר במשימה בלתי אפשרית ואם מתחשבים במספר כללים חשובים ומנצלים את העקרונות העיצוביים שהוזכרו לעיל, אפשר בקלות ליצור עיצוב מוצלח ונעים לעין.

עדיין מתקשים במשימה, מוזמנים ליצור איתנו קשר ולקבל עזרה מקצועית שתאפשר לכם ליצור אקווריום שידהים כל אחד שיזכה לראותו.