אתם כנראה הבנתם דבר או שניים על דגים אם אתם מתעניינים באקווריום לציקלידים! אז לפני שרצים לקנות כמה "דגים טורפים" לאקווריום בואו נבין מה זה בעצם ציקלידים ומה הם דורשים...
ציקלידים הם דגים ממשפחת האמנוניים, זהו שם כולל למאות אם לא אלפי סוגים של דגים. המכנה המשותף למשפחה זו באופן כללי זהו מידת האגרסיביות שלה.. רבים נוטים לקרוא לציקלידים בטעות "דגים טורפים" אך למעשה חלקם הגדול בכלל צמחוני!
האגרסיביות שלהם נובעת בעיקר בגלל מרחב המחיה שלהם באקווריום. ציקלידים הם טריטורייאליים מטבעם ולכן באקווריומים שאינם מאפשרים להם להתפרס על טריטוריה כפי שרגילים בטבע הם נוהגים בתוקפנות.
מאפיין נוסף של דגים אלו הוא שהם נחשבים לאינטליגנטיים מאד! בשל גודלם וגודל המוח שלהם שהינו גודל יחסית לדגים אחרים, הם נחשבים למפותחים הרבה יותר, בשל כך- התנהגותם מעניינת יותר, חלקם אף ניתנים ל"אימון" לאכול מכף ידו של המגדל שלהם!
מאיפה הם באים? ציקלידים מגיעים אלינו מכל העולם, אך נהוג לחלק אותם למספר קבוצות עיקריות:
יש לציין כי האידיאל הוא לא לשלב בין בין מספר קבוצות שיוך, יש המחמירים וגורסים כי אין לשלב כלל אפילו בין תתי קטגוריות של קבוצות שונות, אך כיום ישנם מגדלים רבים שמבצעים שילובים אלו, יש לשים לב ולבחון את התנהלות הדגים, ולהוציא דגים במידת הצורך, כמו כן אחד האתגרים בכך הוא התזונה- קבוצות שונות דורשות תזונה שונה, ועל כן אנו ממליצים להיעזר בצוות החנות בבחירת הדגים והאכלוס. רבים מאמינים כי כשמגדלים את הדגים מגודל קטן וגיל צעיר יחד הם מסתדרים כשגדלים, פעמים רבות זו אכן המציאות, אך אי אפשר להבטיח זאת במאה אחוז.
קבוצות השיוך של הציקלידים:
ציקלידים אמריקאיים
ציקלידים אמריקאיים - ציקלידים אלו מגיעים מיבשת אמריקה ומחולקים ל 2 תתי קבוצות עיקריות:
ציקלידים דרום אמריקאיים - מאופיינים בצבעים עזים לרוב, גודלם הממוצע נע בין 10 ל- 25 ס"מ, רובם הגדול טורפים ואוכלים אוכל עם בסיס בשרי גבוה וחזק.
מדובר באחת הקבוצות המיוחדות והמומלצות ביותר לגידול! בכלליות ניתן לומר שהם בקבוצת ה"סמי-אגרסיביים". מובן שכל זן מתנהג שונה.
ציקלידים ממרכז אמריקה - עליהם נאמר "מפלצות". קבוצה זו מאופיינת בגודלם שיכול להגיע לעשרות ס"מ.
רובם אגרסיביים מאד, טורפים מובהקים ודורשים אקווריומים גדולים מאד (לפחות מטר וחצי 350 ליטרים).
ציקלידים אפריקאים
ציקלידים אפריקאים ציקלידים אלו מגיעים מיבשת אפריקה, מאופיינים בצבעים חזקים והתנהגות מיוחדת ומרתקת ומחולקים ל 3 תתי קבוצות:
ציקלידים מאגם מלאווי - חלקם הגדול צמחוניים, חלקם אוכלי בשר. מאד צבעוניים, רובם ברמת ה"סמי אגרסיביים", בחלק גדול מהזנים יש עדיפות לשכן זכר אחד עם מספר נקבות להורדת התוקפנות. קיימות 3 משפחות עיקריות (מבונות,הפלוכרומיסים ופיקוקים).
לכל משפחה מאפיינים משלה- המבונות אגרסיביות וצמחוניות, הפלוכרומיסים סמי אגרסיביים ואוכלי כל, והפיקוקים סמי אגרסיביים ואוכלי כל.
ציקלידים מאגם טנגניקה - דומים במאפיינים לציקלידים מאגם מלאווי באופן כללי. המשפחה הנפוצה ביותר מהאגם היא הטרופואוסים- משפחה מיוחדת ומרהיבה, בעלת צבעים משגעים, מאפיין בולט הוא שהינם צמחוניים.
שאר הציקלידים באגם הם בשריים ברובם.
ציקלידים מאגם ויקטוריה - קבוצה מיוחדת ומעניינת בעבר, אך לאחר ששיכנו שם פרטים רבים של נסיכת הנילוס מטעמים כספיים, תפוצת האגם ירדה משמעותית וכיום היא די נדירה.
ניתן למצוא בארץ 3-4 סוגים של haplochromis, ומבחינת התנאים שהם צריכים - דומים לאלה של אגם מלאווי, מבחינת אגרסיביות ורבייה דומים למבונות ה"סמי אגרסיביות".
ציקלידים ננסיים
קבוצה מרתקת ומיוחדת, של דגים שאמנם קטנים באופן יחסי למשפחה זו אך תוקפניים ברובם יותר מדגי נוי ולכן משמשים כמעין קבוצת ביניים. גודלו המירבי של ציקליד ננסי כיום עומד על 12 ס"מ.
ציקליד ננסי אינו תוקפני ונחשב לשקט פרט לתקופת הרבייה. הציקלידים הננסים רגישים לערכי מים, הגודל הרצוי עבורם הוא לפחות 100 ליטרים שכן הם עדיין ציקלידים ודורשים מרחב מחיה. רובם מעדיפים מערכת אוסמוזה ומים רכים, כמו גם צמחייה חיה.
התנאים הדרושים לגידול ציקלידים באקווריום
הקמת אקווריום ציקלידים אינה מורכת אך דורשת התייחסות למספר פרמטרים. כמובן שכל קבוצה ואפילו תת קבוצה דורשת תנאים אחרים, אך ככלל מבחינת האקווריום עצמו- לרוב הקבוצות יספיק אקווריום של מטר - מטר וחצי (כמובן שתמיד עדיף יותר גדול), המכיל לפחות 250 ליטרים. אין לגדל ציקלידים באקווריום קטן יותר שכן הם יסבלו, יריבו ולבסוף יתקפו אחד את השני למוות.
דגים אלה נחשבים לתוקפניים ולאגרסיביים, לכן חשוב לתכנן אקווריום עם מקומות מסתור רבים, כמו מסלעה גדולה, גזעים ושורשים, צמחייה עמידה שלא תיתלש או תאכל על ידם (אנוביה, וולסנריה, וכדומה).
הדבר האחרון ואחד החשובים בגידולם של הציקלידים, הוא שיש לבחור פילטר חיצוני איכותי, המסנן לפחות 4 פעמים בשעה את המים (לאקווריום 300 ליטר נבחר לפחות פילטר שמסנן את המים 1,200 ליטר בשעה). אין לחסוך בפילטר מכיוון ש"פה קבור הכלב" במקרים רבים של קריסת מערכות, זוהי הסיבה העיקרית.
בהצלחה!