באופן כללי ניתן לסכם את הדרישות של כל דג שתיתקלו בו באקווריום עם הקריטריונים הבאים:
- מזון הולם
- מים הולמים
- סביבה הולמת
- שותפים הולמים
כל אחד מהקריטריונים הללו הכרחי להצלחה גם עם הדגים הפשוטים ביותר באקווריום הביתי וגם עם דגי אוקיינוס וג'ונגל אקזוטיים. ולמרות שעל פניו מדובר בעניין של מה בכך, לעיתים יהיה קשה מאוד עד בלתי אפשרי לספק את כל ארבעתם.
אז איך יוצרים תנאים הולמים באקווריום?
מזון הולם
עוד קריטריון שנשמע פשוט מאוד עד שמבינים מה בדיוק כולל מזון לדגים. אם מדובר בדג העלה מהאמזונס אז מזונו האהוב הוא דגים קטנים ששוחים לאט, וכשמדובר בפרפרונים הצבעוניים מהאוקיינוס השקט אז חלק גדול מהם ניזון אך ורק מאלמוגים ושושנות ים ולשחזר דיאטה כזאת באקווריום הביתי זאת לא משימה פשוטה (או זולה). קיימים גם דגים כמו דג פאקו והגורמי הענק שבמקום חנות החיות ידרשו ממכם לבקד מדי פעם בחנות ירקות כיוון שבטבע הם ניזונים מפירות ואגוזים. וגם פה יש מזל למי שמוכן להסתפק בדגי נוי רגילים, כי אלו לרוב מסתגלים למזונות דגים יבשים שקל להשיג ולשמור בקרבת האקווריום ללא צורך בקירור.
מים הולמים
על פניו מדובר בקריטריון פשוט וברור – צריך לתת לדג מים נקיים והוא יהיה מרוצה. אבל אם אותו דג מגיע מנהר מרוחק ביערות הגשם של האמזונס, תוכלו למצוא את עצמכם ממלאים אקווריום במים מזוקקים, מוסיפים לתוכו שקיות תה ואפילו מטפטפים לתוכו חומצה בשביל לשחזר את התנאים שהוא רגיל אליהם טבע. מקרה הרבה יותר נפוץ הוא ילד שמתעקש שתקנו לו נמו או דורי, אשר ידרשו מכם להוסיף למים תערובת כימיקלים שנוסחה במיוחד במעבדה כדי להפוך את מי הברז שלכם למי ים. למרבה המזל, כשמדובר בדגי נוי רגילים כל מה שתצטרכו להוסיף למי הברז זה מנטרל כלור איכותי.
כשמדובר במים שכבר נמצאים בתוך האקווריום, העניין טיפה יותר מסובך. אם האקווריום כולל צמחים נדירים או שמדובר באקווריום מים מלוחים עם אלמוגים, הטיפול בו לרוב ידרוש מעבדה ביתית עם שלל ערכות בדיקה וכימיקלים שצריך להוסיף באופן קבוע. אבל גם פה כשמדובר בדגי נוי רגילים שמירה על איכות המים לרוב תכלול רק החלפות מים פעם בשבוע, שאיבת רפש מהמצע וניקוי תדיר של הפילטר.
סביבה הולמת
סביבה הולמת זה עניין הרבה יותר פשוט מאיכות המים. הדבר הראשון שקריטריון זה כולל הוא את האקווריום עצמו, כיוון שלא משנה כמה תרצו לא תצליחו לגדל עמלץ לבן באורך 5 מטר בצנצנת לדגי זהב. טכנית, גם דגי זהב אשר מגיעים ל 30 ס"מ אורך ויותר ממש לא מומלץ לגדל בצנצנת ואם אתם רוצים לתת להם תנאים הולמים שיאפשרו להם לחיות עשורים בשבי אז תצטרכו לספק להם אקווריום באורך של מטר וחצי או אפילו יותר. אם מדובר בגופי או דג קרב לעומת זאת, אז אקווריום באורך 50 ס"מ יהיה יותר ממספיק וייתן מרווח בטחון מבחינת איכות מים.
הדבר השני שכלול בקריטריון זה הוא מה שנמצא בתוך האקווריום. חלק מהדגים גדלים בטבע בסבכי צמחיה על גדות נהר וירגישו בנוח באקווריום רק בתנאים דומים. דגים אחרים מגיעים מחופים סלעיים עם שלל כוכים ומערות ויזדקקו לסביבה דומה גם באקווריום. ולבסוף, יש דגים שמתחפרים בקרקעית החולית בכדי לתפוס מחסה ולהרגיש בנוח, ויזדקקו למצע הולם גם בביתם החדש. חשוב מאוד לבדוק מראש איזו סביבה תתאים לדג שברצונכם לקנות ולספק לו אותה.
שותפים הולמים
בדומה לבני אדם, דגים באים בגדלים שונים וניחנים באישיות שונה בהתאם לסוגם. אך בזמן שחנון יכול להסתדר עם בריון כל עוד הוא עושה לו את שיעורי הבית, שילוב של פיראנות ודגי זהב לא יסתיים בטוב ב99% מהמקרים. ואפילו דג הזהב שלא ידוע בתור טורף דגול ישמח לנשנש גופים בהינתן ההזדמנות. זאת הסיבה שחשוב מאוד לבחור דגים שמסתדרים זה עם זה, ושלא יהפכו זה את זה לארוחה או שק חבטות.
אך פה לא מסתיים הסיפור, כיוון שדגי להקה רבים לא יסתדרו טוב בשבי בלי חברת בני מינם. אחדים מהם כמו הסרפה והסומטרה יהפכו לבריונים אם ימצאו את עצמם בלי להקה ויתקפו דגים אחרים באקווריום. אחרים כמו הניאון והגרזינון יתחבאו כל הזמן ויקבלו צבעים חיוורים להסוואה כיוון שיפחדו כל הזמן שדגים אחרים יטרפו אותם. דגים של חיים בלהקות לעומת זאת, קשה לעיתים לשלב עם בני מינם ועם זנים מסוימים כמו זכרי הדג קרב זה גובל בבלתי אפשרי. ואם כל זה לא מספיק, לעיתים קרובות דגים ותיקים יתקפו דיירים חדשים באקווריום אם יראו בהם איום או תחרות ולכן מומלץ להכניס דגים חדשים לקראת הלילה בסמוך לכיבוי האורות.
סיכום
כל עוד תדאגו שהמים, הסביבה, המזון והשכנים יתאימו לדג שלכם, הוא יוכל לחיות בשמחה באקווריום במשך שנים רבות. אך כפי שראיתם בכתוב לעיל, מדובר במשימה קשה בהרבה משנדמה שלעיתים דורשת מהמגדל להפוך לכימאי, מומחה תזונה או אפילו ביולוג ימי. בדיוק כמו בבית הספר, אם עשיתם את שיעורי הבית, קראתם את המאמרים לגידול דגי אקווריום ביתי ובדקתם מראש מה הדג שאתם רוצים דורש אז תוכלו לחסוך גם לכם וגם לדג הרבה עוגמת נפש. אך שלא כמו בבית הספר, בתחום האקווריומים יש לכם אפשרות לקבל ייעוץ מקצועי באמצע המבחן, ואתם תמיד מוזמנים לעשות זאת וליצור איתנו קשר.