למרות שקיימים סוגים רבים של אקווריומים, כשמדובר בתחזוקת האקווריום או טיפול באקווריום כדי שיישארו נקיים וראוים למחייה היא כמעט זהה עבור כולם.
במדריך המפורט שהכנו עבורכם תמצאו הסבר מפורט לגבי מה כלול בכל אחד מהשלבים ואיך לבצע אותם בצורה הטובה ביותר.
איך מנקים אקווריום?
השאלה הרווחת בקרב מגדלי הדגים היא: "איך לנקות אקווריום". את ששת שלבי ניקוי האקווריום ניתן לתאר בצורה הבאה:
סדר השלבים המוזכרים כאן לא מקרי, וברוב המוחלט של המקרים מדובר בסדר הפעולות הכי יעיל לתחזוקה או טיפול באקווריום. הקפדה על סדר הדברים ואופן ביצועם להבטיח את איכות ואורך חייהם של דגי האקווריום שלכם, וגם תשמור על איכות הציוד לאורך זמן. זה נכון כמובן לניקוי אקווריום קטן וגדול. על כל שאלה אתם מוזמנים לפנות אלינו. נשמח תמיד לעזור לכם ליהנות מאקווריום מרהיב ובריא.
ניקוי אקווריום זכוכית וניקוי דקורצית האקווריום
אם מדובר באקווריום קטן וריק כמו אקווריומי רבייה, אז החלק הזה הוא הקל ביותר ברשימה ודורש אך ורק ניגוב של הזכוכית פעם בחודש-חודשיים. אם לעומת זאת יש באקווריום תאורה חזקה, הרבה דקורציה, צמחים או אלמוגים, אז מדובר בחלק הכי קשה ומייגע מכל עבודות התחזוקה. הסיבה לכך היא שלצד תאורה חזקה, לרוב באה גדילה מואצת של אצות על הזכוכית אשר לא רק פוגעות במראה האקווריום אלא יכולות לחסום לחלוטין את האפשרות לצפות בדגים שבתוכו.
ניקוי בעזרת מגנט לניקוי אקווריום
חלק מהאצות שגדלות על זכוכית האקווריום ניתן להסיר עם מגנט לניקוי אקווריום, אשר חלקו המנקה נמצא מצד אחד של הזכוכית וחלקו המכוון מהצד השני. כאשר מזיזים את הצד שנמצא מחוץ לאקווריום, גם הצד השני זז וגורף איתו אצות. אצות סידניות ומספר סוגים אחרים לעומת זאת, ידרשו קרצוף של הזכוכית עם להב חד. קיימים גם מגנטים עם להב מובנה, אך אלו לא תמיד חזקים מספיק בכדי להסיר אצות עיקשות במיוחד. מוזמנים לבחור ממגוון המגנטים והסקרייפרים.
ניקוי אקווריום מירוקת
הסרת אצות וירוקת מאקווריום, גזעים, סלעים ודקורציה אחרת היא משימה הרבה יותר מסובכת, שלעיתים דורשת את הוצאתן של הדקורציות מהאקווריום וטיפול בחומר קוטל אצות כמו מי חמצן. אך גם במקרים בהם מדובר באצות שלא דבוקות חזק מדי לדקורציה, תצטרכו לבלות כשעה-שעתיים בקטיפתן מהאזורים בהם הן התיישבו. קיימים קוטלי אצות מסחריים שיקלו משמעותית על עבודת התחזוקה בכך שלא יתנו לאצות לגדול, אך לא כל סוג של קוטל אצות יתאים לכל סוג של אקווריום ויש לבחור בזהירות את החומרים הכימיים שברצונכם להכניס למים.
מעבר לאצות, לדקורציות יש גם נטייה לתפוס בתוכן רפש וגם אם יש באקווריום פילטר עוצמתי תצטרכו לנקותו ידנית. בחלק מהמקרים, מכשיר שנקרא שואב רפש יעשה עבודה טובה ביניקתו ממערות וכוכים אך במקרים אחרים תידרש משאבת מים שתעיף אותו לעמוד המים ותאפשר לפילטר לתפוס אותו. הצטברות רפש היא גם סיבה טובה למקם דקורציות בצורה שמאפשרת להזיז אותן בקלות, אך כמובן שבמקרים כמו אקווריומי ריף וצמחייה מדובר במשימה בלתי אפשרית ולכן הסתמכות על שואבי רפש ומשאבות תהיה יותר הגיונית. ואם ברשותכם אקווריום צמחייה או ריף, אז השלב האחרון בניקוי הדקורציה יהיה הגיזום והטיפוח של הצמחים והאלמוגים, לצד הסרתם של עלים שנשרו או כל לכלוך אחר שנוצר עקב גדילתם.
מים עכורים באקווריום
כעת נעבור לחלק היותר פשוט אך לא פחות מייגע – החלפת מים עכורים באקווריום וניקוי הקרקעית. הסיבה ששניהם נכללים באותה קטגוריה היא ששאיבת הרפש מקרקעית האקווריום דורשת סיפון שיוציא על הדרך חלק מהמים, ולכן נהוג לשלב בין הפעולות ובכך להרוג שתי ציפורים במכה אחת. מעבר ליצירת הסיפון וסחיבת הדלאים, אין הרבה תסבוכת בכל הנוגע לשאיבת הרפש מהקרקעית כל עוד יש לכם שואב רפש ייעודי עם רשת שמונעת סתימות ושאיבת דגים.
החלפת מים באקווריום
החלק היותר מסובך הוא למלא מים חדשים, כי לפני שמי הברז נכנסים לאקווריום צריך להפוך אותם לראויים למחייה. באקווריום ביתי פשוט זה כולל בסה"כ הוספת אנטיכלור איכותי שעל הדרך ינטרל גם מתכות כבדות, והשוואת טמפרטורה בשביל שלא יקרה באקווריום שינוי קיצוני. המצב נהיה הרבה יותר מסובך אם הדגים שאתם מגדלים דורשים מים חומציים או בסיסיים יותר מאלו שבמי הברז שלכם, כי במקרה הטוב זה ידרוש הוספת כימיקלים ובמקרה הפחות טוב שימוש בפילטרים מיוחדים כמו אוסמוזה הפוכה.
המצב נהיה עוד יותר מסובך באקווריומי מים מליחים ומלוחים, כיוון שאלו דורשים לאחר החלפת המים באקווריום, ערבוב של מלח מיוחד לאקווריום ברמות מדויקות בכדי שהמים יהפכו להולמים עבור הדגים שרגילים לחיים בשפכי נהרות ובים. והטיפול הכי מסור שמור לאקווריומי הריף, אשר דורשים אגירת מים שעברו סינון באוסמוזה הפוכה, תוספת מלח ייעודי ובעת הצורך אפילו הוספה של תמיסות מינרלים שלהם זקוקים האלמוגים בכדי לבנות את שלדם.
ניקוי פילטר פנימי / חיצוני לאקווריום
ועכשיו הגיע הזמן ללכלך טיפה את הידיים, כי חלק חשוב מאוד מהתחזוקה השותפת של כל אקווריום הוא ניקוי הפילטר. חלק זה לרוב כולל שטיפת ספוגים וסננים אחרים, החלפת מדיה כימית ומנורת UV, ובמקרה של מים מלוחים ריקון כוסית האיסוף בפורק החלבונים. כשמדובר בספוגים ובמדיה ביולוגית, מומלץ מאוד לשטוף אותם במי אקווריום במקום במי ברז בשביל לשמור על מושבות החיידקים שמסננות את המים. מסיבה זו נהוג לפעמים לשלב את ניקוי הפילטר עם החלפת המים ולשטוף את הסננים במי האקווריום הישנים.
מעבר לניקוי הפילטר עצמו, צריך גם לנקות את צנרת היניקה אם מדובר בפילטר חיצוני או בפילטר מפל, את האוברפלו אם מדובר בסאמפ ואת יניקת האויר אם מדובר בפורק חלבונים. כמו כן, פעם במספר חודשים מומלץ לנקות כל צנרת אחרת שמחוברת לאקווריום כמו צנרת המקרר, צנרת החזרה מהסאמפ וכדומה. בנוסף, מומלץ מדי שבוע לנקות הצטברויות של מלח ואבנית הן ממכסה האקווריום והן מהזכוכית, וחשוב מכל מהתאורה כיוון שאפילו שכבה דקה יחסית של אבנית או מלח יכולה להוריד בחצי את כמות האור באקווריום.
בשלב זה אפשר גם להחליף את הנורות אם הגיע הזמן לכך, למלא מיכלי דשן, מאכילים אוטומטיים ותוספים במשאבת המינון, ולבדוק אם יש דברים אחרים שצריך לטפל בהם בכל הקשור לאקווריום ולציודו. ולבסוף, מומלץ גם לעשות בדיקות מים כדי לוודא שהכל באקווריום תקין, ואם לא אז לתסף או לדשן לפי הצורך.
זקוקים לפילטרים ומדיות לאקווריום? מוזמנים להתרשם.
סיכום
ניקיון האקווריום הוא אחד המדדים הכי חשובים בכל הנוגע להצלחתו בטווח הארוך. לרוב, זהו החלק שעושה את כל ההבדל בין אקווריום נקי, יפה ופורח לבין אקווריום מזוהם, מלא באצות ועם ריח של ביוב מהמים. אם תעקבו אחרי השלבים במאמר זה ותבצעו אותם באופן קבוע, תבטיחו לעצמכם אקווריום יפה ובריא שדורש כמה שפחות השקעה וכאב ראש.